Favo ~ Stripe Away

It is thé signature look of thé Parisienne; thé Breton Stripes. Since time immemorial this stripe has been so popular that it is safe to say it is a real fashion-classic. Every fashionista should at least own one Breton Striped piece of clothing. Because of the huge variety of shapes there is one for everybody; thick stripes, thin stripes. There is only one condition: the stripes have to be horizontal.

Originally, it was a fine knitted three-quarter-sleeved sweater with a boat-neck collar and 21 navyblue and white stripes. The 21 stripes are symbolic for every one of Napoleon’s victories. It was designed for the French fishery. Fishermen and mariners would be easier to retrieve when they where wearing the blue and white stripes.

White is the base color of this garment. The most common combination of colors is blue-white, but nowadays you also see red-white, pink-white, grey-white and black-white. Of course this is not a limited list. One might also try two different colors like; black-grey or red-pink.

The Breton Stripe is mostly seen on t-shirts, tee’s and tops. But also dresses, skirts, scarfs, hats and even shoes are decorated with the lovely stripe. And it is very easy to add some French Flair to your outfit with this French classic. You’ll find some fabulous shirts and knits below.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Het is de signature-look van dé Parisienne; de Bretonse streep. Al jaren lang is deze streep zo razend populair dat het tot de échte fashion-klassiekers gerekend mag worden. Elke fashionista moet tenminste één kledingstuk met een Bretons streepje in haar kast hebben. Door de grote verscheidenheid aan verschijningsvormen is er voor ieder wat wils; dikke strepen, dunne streepjes. De enige voorwaarde is: de strepen lopen horizontaal.

De, van oorsprong, fijn gebreide trui met driekwart-mouwen, een boothals-kraag en 21 marineblauw en witte strepen (elke streep staat symbool voor een overwinning van Napoleon), is bedacht voor de Franse visserij. Door het dragen van de trui konden zeelieden die overboord geslagen waren makkelijker worden opgespoord.

De meest voorkomende kleurencombinatie is dus blauw-wit, maar ook rood-wit, roze-wit, grijs-wit en zwart-wit zie je tegenwoordig veel. Dit betekent echter niet dat andere kleuren niet mogen. Je kan ook voor kleurcombinaties van andere kleuren gaan(zwart-grijs, blauw-rood) of voor allerlei kleurtjes door elkaar.

Meestal zijn het shirts met deze look, maar ook jurkjes, rokjes, sjaals, mutsen en zelfs schoenen worden er mee versierd. Het is simpel om een outfit Franse Flair te geven door het toevoegen van een Bretonse-streep-item. Ter inspiratie vind je hieronder een aantal gave shirts, vesten en truien.

Classic Striped Top ~ Tommy Hilfiger

ColorBlock Longsleeve ~ Petit Bateau

Classy Lady Stripes ~ mint&berry

Summer Stripes with Lace detail ~ Naf Naf

Sprakly Stripes ~ Michael KorsStriped Cardigan ~ Only

Cold Weather Sweater ~ Only

Advertisements