5 X ~ Long Hair, DO Care!

Elke vrouw wil lang, golvend prinses-achtig haar. Om dit te bereiken is eens in de zoveel tijd een bezoekje aan de kapper een must, tenminste als hij (of zij) niet al te over ijverig is. Die gespleten punten moet het veld ruimen om je manen weer verder te kunnen laten groeien.

Maar wist jij dat eten ook van grote invloed is op je haar-laten-groeien-aspiraties? De juiste producten eten, zoals spinazie (ijzer!) en schelpdieren (bomvol zink), is stap één. Stap twee is stoppen, of in ieder geval minderen, met het eten van producten die stiekem jouw haar-groei-proces verstoren! Hier zijn 5 van die “boosdoeners” die jou van jouw prinsessen-manen weerhouden!

#1 ~ Fatty Fish
Tuna

Ja, dat klinkt gek hè?! Vette vis, zoals zalm en tonijn, is nummer één op de lijst van producten die goed voor je huid, nagels en haar zijn. Sommige soorten vis bevatten echter hoge levels kwik. En kwik remt de proteïne ontwikkeling en absorptie van zink (cruciaal voor de vorming van keratine) in je haar vezels af. Zwaardvis en makreel zijn vissoorten die bekend staan om hun hoge level kwik. Kan je echt niet leven zonder je fish-fix, ga dan voor de ‘light‘ varianten van de zalm en tonijn in blik. De American Food And Drug Administration heeft onderzocht dat als je minder dan 300 gram van dit soort vis per week eet en je sushi-dates minimaliseert tot 3 (max!) per week, het helemaal goed moet komen met je haar!

#2 ~ Processed Sugar
cupcake

Dit is geen verrassing, maar suikers zijn ook niet echt goed voor je haar. We weten natuurlijk dat cupcakes, cookies en snoep slecht voor de huid zijn. Maar wist jij dat de insuline rush het androgeen (mannelijk hormoon) level in je bloed verhoogt? En laat androgeen er nou voor zorgen dat de haarzakjes geïrriteerd raken en verschrompelen? Niet echt een recept voor gezond stevig haar.

#3 ~ Juice Cleanses
Juice Cleanse

Nog een wake-up-call! Juice cleanse zijn erg populair, het was nog nooit zo makkelijk om van alle ‘slechte’ stoffen in je lijf af te komen. Maar wat blijkt? Die juice cleanses zijn niet echt goed voor je haar. Tijdens zo’n cleanse ben je op een all-sugar-no-protein-dieet, en zoals we net hebben geleerd zorgt dit voor hoge levels insuline en androgeen (niet goed, zie #2!). Ook verhoogt de kans op ontstekingen bij dit soort diëten, en je raad het al.. ook dat is niet bevorderlijk voor het groei proces van je haar.

 

#4 ~ Low-Protein Foods
White Bread

Proteïne is een belangrijk bestandsdeel van haar. Proteïne is dan ook nodig om je haar te laten groeien. Als je veel producten eet waar weinig proteïne in zit, zoals wit brood, pasta en ontbijtgranen, kan het zijn dat je haar er futloos en ongezond uit ziet. Dit is omdat het te weinig voedingsstoffen krijgt. Zie jij er fris en fruitig uit als je te weinig eet? Producten met weinig proteïne bevatten vaak ook meer suiker dan hun proteïne-rijke variant, en (ja ik val in herhaling..) we weten wat dat met je haar kan doen!

#5 ~ Vitamin A
Vitamin A

Vitamines zijn goed voor je. Je hebt ze zelfs hard nodig, daarom proppen we ons allemaal vol met extra vitamine pilletjes. In exceptionele gevallen kan je dit beter niet doen. Vitamine A kan je bijvoorbeeld beter niet (veel) te veel binnen krijgen. In (te) grote getale zorgt dit er namelijk voor dat de olieklieren van je haar stoppen me het produceren van olie, en dat leidt weer tot dun en droog haar. In hele extreme gevallen kan het zelfs tot haar verlies leiden. Voor de duidelijkheid: je moet HEEL VEEL vitamine pilletjes, tomaten en worteltjes eten voor je dit punt bereikt. Elke dag een vitamine pil kan dus absoluut geen kwaad. Maar onthou; overal waar ‘te’ voor staat is slecht voor je!

Advertisements