Tip ~ Master These 23 Life Skills

When I grow up , I wanne be..
Kinderdromen genoeg, maar wat blijkt? Volwassen zijn is niet altijd leuk. Als je écht een grown-up wil zijn, is het vooral zaak héél volwassen te handelen. De volgende 23 life skills onder de knie krijgen helpen jou daar bij..

#1 ~ Hou een agenda bij 
Doe jezelf, en de mensen met wie je afspraken maakt, een plezier en hou een agenda bij waarin je al jouw afspraken zorgvuldig opschrijft. Én, niet geheel onbelangrijk, kijk er regelmatig in!

#2 ~ Tijdige cadeaus’s 
Cadeautjes geef je op het moment dat je een verjaardag of feestje bezoekt, niet een week of een maand later. Iets met mosterd na de maaltijd. Excuusjes als “Ik ben op zoek naar het perfecte cadeau” gaan echt niet meer op. Zorg er dus voor dat je weet wanneer je voor wie en cadeau moet hebben en geef je zelf genoeg tijd om het te kopen.

#3 ~ Pak je cadeau’s in
Een ingepakt cadeau staat zóveel leuker.. het verrassings-element doet het hem. Als kers op de taart kan je ook nog een strikje toevoegen (dan maakt het eigenlijk niet eens uit wát je hebt gekocht!).

#4 ~ Reserveer een tafeltje
Diner plannen? Reserveer op voorhand. Van wachten komt volle-restaurantjes-en-op-het-laatste-moment-met-een-knorrende-maag-iets-anders-zoeken. Voor niemand leuk, doe jezelf en je date dus een plezier en reserveer het állerbeste tafeltje ruim van te voren!

#5 ~ Stuur ‘Thank-You’ kaartjes 
Een e-mail of smsje is  niet hetzelfde. Not even close! Laat zien dat je het écht op prijs heb gesteld en stuur een kaartje, heel chique en attent op hetzelfde moment!

#6 ~ Onthou namen direct 
Het onthouden van iemands naam (vooral als je diegene net ontmoet hebt) blijkt toch best wel lastig. Tips: herhaal de naam een paar keer tijdens het gesprek (niet overmatig natuurlijk!) of bedenk een grappig verhaal om de naam makkelijker te kunnen onthouden.

#7 ~ Geef fooi 
Van de serveerster tot de taxi chauffeur tot de pizza bezorger, zij maken jouw leven makkelijker (en vaak ook leuker). Show your gratitude door ze fooi te geven, en dat mag best een beetje royaal zijn.

#8 ~ Zorg goed voor je kleding
Éen van de voordelen van volwassen worden is dat je langer in een kleding maat blijft. Dus investeren in een kledingstuk is ineens een stuk ludieker. Als je een klein fortuin uitgeeft aan kleding is het ook zaak om goed voor je investering te zorgen. Als je er netjes uit en verzorgd uitziet zullen mensen je ook sneller serieus nemen, wat natuurlijk een leuke bijkomstigheid is.

#9 ~ Zeg ‘Nee’ 
Zorg goed voor jezelf, hier hoort dat je af en toe ‘Nee’ moet leren zeggen. Op het moment dat je stopt met zorgen maken over de dingen die je ‘zou moeten doen’ kan je je focussen op de dingen die écht belangrijk zijn.

#10 ~ Wees op tijd, altijd 
Niemand houdt van wachten. Als mensen tijd voor je vrij maken, is het een kleine moeite om er voor te zorgen dat je op tijd bent. Hou hier dus ook rekening mee met eerdere afspraken, zorg voor voldoende reistijd tussen twee afspraken in.

#11 ~ Heb altijd je business card bij je 
Je weet nooit wie je tegen gaat komen, dus always be prepared. De mooiste en beste kansen en mogelijkheden ontstaan uit niet-geplande ontmoetingen. Zorg er dus voor dat je altijd je business card bij de hand hebt zodat je die zelfs in de rij bij Starbucks uit kan delen.

#12 ~ Heb zelfcontrole 
Jezelf onder controle houden is érg volwassen. Die ene dure sweater niet kopen, dat ‘net-een-te-veel’ drankje niet drinken, het klinkt misschien saai maar het kan je voor een heleboel problemen behouden. En.. je voelt je er errrrg grown-up door.

#13 ~ Werk met een To-Do-List
Hou alle dingen die je niet moet vergeten en echt moet doen bij in een To-Do-List. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je die dingen dan vervolgens ook echt doet.

#14 ~ Betaal rekeningen op tijd 
Save yourself a lot of money and trouble; betaal je rekeningen netjes op tijd! Dit doe je overigens niet alleen voor je zelf, het is niet fijn als je op je geld moet wachten. Hou zou jij het vinden als je salaris 2 weken later uitbetaald wordt?

#15 ~ Hou je aan je budget 
De beste (en enige) manier om adulthood te overleven.. budget-budget-budget. Als je dit moeilijk vindt zijn er genoeg financial apps te vinden die je hiermee kunnen helpen.

#16 ~ Heb altijd de keuken basics in huis
Zorg er voor dat er altijd vers fruit en groente in je koelkast ligt en dat je gezonde tussendoortjes in huis hebt. Je wil niet een heel-de-dag-elke-dag-cereal-eter worden.

#17 ~ Zet door 
Als je plannen maakt, doelen uitzet of je ergens aan verbindt.. kom het ook na! Het is heel belangrijk dat mensen weten dat ze op je kunnen rekenen. #10 van deze lijst kan je behoeden voor over-committing.

#18 ~ Pak ‘kleine’ projecten in huis op 
Je kan (jammer genoeg) niet voor altijd op je ouders blijven leunen om alles in jouw huis in orde te maken. Trial & Error is de manier om dit allemaal zelf te leren. Nieuwe gordijnen gekocht? Probeer het eerst zelf, je vader kan je altijd nog komen redden als het totaal mislukt.

#19 ~ Maak financiële toekomst plannen 
Live in the moment, but think about your future. Begin zo vroeg mogelijk met sparen (het is nooit te vroeg). Denk aan investeren, voel je je daar fijn bij? En heel belangrijk;  stel financiële doelen voor je zelf vast. Jouw 40/50/60/70-jarige zelf zal je dankbaar zijn!

#20 ~ Blijf bij de exercise die voor jou werkt 
Waarschijnlijk heb je onder tussen rond de 1.000 sporten/oefeningen uitegeprobeerd, en weet je best wat bij jou past. Ga je voor de yoga of ren je liever een stukje hard. Blijf bij hetgeen dat voor jou werkt, dan hou je het het beste vol.

#21 ~ Weet hoe je basis culinaire technieken uitvoert 
Ja, het wordt tijd dat je weet hoe je en ei moet koken, hoe je een pan verse spaghetti op tafel zet en hoe de perfecte steak gegrild moet worden. Handig als er in eens een home-cooked-meal bereidt moet worden en je je gasten niet wilt vergiftigen.

#22 ~ Master een paar signature gerechten 
Na de basis komt het masteren. Vind een paar gerechten die je lekker vind en makkelijk af gaan om te maken. Zorg ervoor dat je ze tot in perfectie kan bereiden, et voila! Een hoogstpersoonlijke siganture dish!

#23 ~ Wees voorbereid op drop-in gasten 
Hartstikke leuk als mensen spontaan binnen komen, maar je moet ze wel iets te eten of drinken aan kunnen bieden natuurlijk. Een glaasje water staat weer zo karig. Heb altijd een paar blikjes fris in de koelkast en nootjes om op tafel neer te zetten in huis!

 

Advertisements