Gala

Gala is een gelegenheid en niet zo zeer een aparte dresscode. Er gelden wel striktere kledingvoorschriften voor een gala. Gelukkig staan deze over het algemeen apar vermeld op de uitnodiging. Mocht dit onverhoopt niet het geval zijn dan wordt verwacht dat de heren in Rokkostuum, en de dames in White Tie gekleed gaan. Wat houdt dit precies in?

Heren:
*
Men draagt een zwarte pantalon met enkele of dubbele bies.
* Daarboven een rokhemd (dit is een wit overhemd met hoge rechtop staande kraag).
* Over het rokhemd draag je een wit gilet of piqué vest. Een piqué vest is van katoen, door de speciale manier van weven ontstaan er patronen in het vest.
* Over het gilet wordt een zwarte jas gedragen die in het midden gespleten is. Het jasje is langer dan een normaal colbert en heeft schuin gesneden panden aan de onderkant
*  Afhankelijk van de dresscode (Black Tie of White Tie) draag je een witte of zwarte zijden strik.
* Het geheel wordt afgemaakt met zwarte lakschoenen, zonder gaatjes.
* Mocht je het gala heel serieus nemen, dan is het dragen van een horloge uit den boze. Een vestzakhorloge is wel toegestaan.

Dames:
* Een dame draagt een lange galajurk tot aan de hak. De jurk mag strapless zijn, een decolleté hebben en wijd uitlopend zijn. Hij is gemaakt van een dunne, elegante stof en heeft geen mouwen.
* Bij een White Tie feest moet de jurk chique zijn, kies dan ook een passende kleur. Bij een Black Tie feest mag je gerust voor een iets uitbundigere kleur gaan.
* Lange handschoenen zijn uiterst geschikt om te dragen bij een galajurk, het is echter geen verplichting.
* Net zoals bij heren is ook voor dames het dragen van een horloge een No-Go. Met sieraden mag je wel los gaan. Draag vooral je meest dure sieraden!
* Als je lange handschoenen draagt mogen armbanden over de handschoenen gedragen worden en ringen eronder.
* Je maakt de outfit compleet door een passende handtas of clutch en een paar hoge hakken.

Advertisements