Jacquet

Een formele bruiloft, bezoek aan de Koning of de paardenraces. Allemaal gelegenheden waarbij Jacquet als dresscode gevraagd kan worden. Aangezien we niet elke week bij de Koning worden verwacht zijn uitnodigingen met deze dresscode vrij zeldzaam aan het worden. De dresscode heeft zijn naam te danken aan het jasje dat heren behoren te dragen en is dan ook vooral op de man gericht.

Heren dragen een gestreepte broek zonder omslag. Daarop wordt het jacquet gedragen. Dit is zwart (of grijs) jasje met lange, rond afgesneden voorpanden. Daaronder draag je een wit (niet gesteven) overhemd met blinde knoopsluiting en dubbele manchetten. Essentieel is een zwart of grijs vest (in de volksmond ook wel gilet genoemd) en een zwarte, grijze of witte das.  De afwerking bestaat uit een zwarte of grijze hoge hoed, gladde zwarte schoenen en suède of glacé handschoenen. Detail: het is oké om slobsokken te dragen!

Als je de bruidegom bent mag je niet dineren in deze outfit. Je moet dan voor een alternatief kiezen, zoals een smoking. Later op de avond mag je je wel weer omkleden om de dansvloer onveilig te maken in je zwarte of grijze vestje.

Zoals eerder gezegd is deze dresscode gericht op heren. Dames kunnen ten tonele verschijnen in een feestelijk mantelpak met hoed of elegante cocktailjurk. Het is hierbij toegestaan om groots uit te pakken met bijvoorbeeld een laag (rug)decolleté (denk aan: Oscar-waardige jurken).

Jacquet heren

Advertisements